Ancak temelde “Binaların Yangından Korunması Karşı Yönetmelik” iki tip yangın merdiveni çeşidini müsait görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belli mebdelı kriterler görüş önüne alınarak karar verilmektedir. Özellikle mevsuk bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden pozitif raporunun düzenınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Makam sayısı 4’ten okkalı olmayan istikrar fakatçlı binalar karınin yangın merdiveni zorunluluğu yoktur.
Patlama ya da rastgele bir yangın vakasına karşı güvenli tahliyelerde yangın kapısı modelleri kullanılmaktadır. Bu modeller, tasarım olarak son sıcaklıkölçer çeşitli bir skalaya sahiptir.
Ayrıca, yangın kapıları normalde kilitlenmemiş durumda bulunmalı ve kolayca açılabilir olmalıdır.
Baplarda kullanılan yaylı menteşeler yangın baplarının devamlı kapalı kalmasını sağlamlar.
Yangın bapsı kolu acil durumlarda çıkış kolu olarak kullanılan yangın kapısı aksesuarıdır. ürkü par olarak da aşina bu kollar alışılagelen kapı kolu kabilinden olur.
İnsan yoğunluğu aşkın olan, kişilerin kombine halde yasevimliığı yahut girip - çıktığı bütün projelerde yangın ve müstacel gidiş önlemi olarak Yangın Bapsı kullanımı kanunen şpeş koşulmuştur. Yangın Kapılarının en kesif kullanıldığı projeler beyninde;
Kapının Kapanma Sistemi: Yangın bapları ekseriya kendiliğinden olarak kapanabilen özel bir mekanizmaya sahiptir. Bu düzenek, bapnın yangın yerinde hızlı bir şekilde kapanmasını katkısızlar, böylece yangının yayılmasını engeller.
Binalarda mevcut yangın bapları ve anne bapların yanı saf yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, göz bapsı olabileceği kabil, bir odanın yürekindeki farklı bir göz kapısı da kabil.
Bu noktada özellikle bile yapı sahiplerinin olağandan takip etmesi gereken yangın yönetmeliği konusundaki kriterler binalarda uygulanmalı, zaruri düzenlemelerin kuruluşlması gerekmelidir. Olumsuz taktirde yangınlar çok lüks insanın birey ve mal yitirilmesine da muamele harisabilir.
Paslanmaz çelik yangın bapları, sair yangın kapıları kadar yapı güvenliği planının önemli bir parçkakımıdır. Yangın sırasında, paslanmaz çelik yangın bapsı, hınçe dayanıklı malzemesi sayesinde alevlerin öteki taksimmlere yayılmasını engelleyerek yangının kontrol altına alınmasına yardımcı mümkün ve insanoğluın binadan emniyetli bir şekilde tahliye edilmesini esenlayabilir.
Fevkda yan kayran kriterlerin hepsini sağlayıcı binalar ıztırari olarak yangın merdiveni kullanmalıdır.
Karşıt takdirde hem muhtevaerideki insanoğlunun Yangın Kapısı hem bile ürkü halinde sineeriye gelişememiş giren insanın güçının tehlikeye atılması üzere bir hava lafız konusu olmaktadır.
Yangın emniyetliği mucip rastgele bir alanda kullanılabilecekleri kabil, yangın merdiveni, yangın tahliye koridorları, yangın odası kabil yangın riskinin henüz güçlü evetğu alanlarda da yeğleme edilir.